
Poznajemy Indie
We wtorek, 8 listopada 2022r. uczniowie klasy VIIIc pracowali metodą projektu. Młodzież została podzielona na dwie grupy, których liderkami zostały: Maja Kruś i Maja Staroń.
Pierwsza grupa przeniosła nas do kulinarnego świata Indii podczas prezentacji projektu „Od przyprawy do potrawy”. Poznaliśmy przyprawy stosowane w kuchni indyjskiej, potrawy wchodzące w skład tradycyjnego śniadania, rozgrzewające dania, napoje sporządzone na bazie mango i jogurtu – mango lassi, herbaty i przypraw korzennych – masalę chai. Uczniowie zaprezentowali przepisy na wybrane dania indyjskie, a nawet przyrządzili chlebki naan i chai latte.
Druga grupa, tańcem uczennic w strojach indyjskich, wprowadziła nas do krainy Bollywood. Uczniowie przedstawili historię, znanych aktorów, musicale i filmy tej bajecznej krainy.
* Przy realizacji przedsięwzięcia wykorzystano sprzęt audiowizualny zakupiony w ramach programu „Laboratorium przyszłości”.