
Wyniki konkursu plastycznego dla uczniów szkół podstawowych klas I-IV „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość!”
Na całym świecie marnuje się olbrzymie ilości żywności. W Polsce jest to około 5 milionów ton rocznie. To żywność, która mogłaby zostać zjedzona, ale zamiast tego trafia do kosza. Warto to zmienić i sprawić, by działania mające na celu ograniczenie marnowania żywności stały się naturalnym nawykiem.
Uczniowie klas I-IV naszej szkoły wzięli udział w konkursie plastycznym „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość!”, którego organizatorem było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tego typu działania mają na celu edukowanie dzieci i młodzieży oraz zwracanie uwagi na ważność tego tematu.
Plakaty mogły przedstawiać:
1) sposoby, jak można zapobiegać marnowaniu żywności;
2) zachęty do ograniczania marnotrawstwa;
3) porady kulinarne, które pomogą ograniczyć marnowanie;
4) zalety, które wynikają z ograniczenia marnowania żywności;
5) wyjaśnienia, dlaczego marnowanie jest istotnym problemem;
6) informacje dotyczące rozróżnienia dwóch dat przydatności do spożycia „Należy spożyć do...”, a „najlepiej spożyć przed...”;
7) inne treści, które w pozytywny sposób będą nawiązywać do niemarnowania żywności.
Naszą szkołę reprezentowały prace wykonane przez uczennice klas IVb - Emilkę Edyk oraz Kingę Fastyn.
Dziewczynki zostały nagrodzone dyplomami oraz upominkami.
Opiekunem konkursu była pani Mariola Owczarek.
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczniom, którzy wzięli w nim udział.