Tutaj powinien być opis

Wyniki konkursu plastycznego dla uczniów szkół podstawowych klas I-IV „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość!”

Na całym świecie marnuje się olbrzymie ilości żywności. W Polsce jest to około 5 milionów ton rocznie. To żywność, która mogłaby zostać zjedzona, ale zamiast tego trafia do kosza. Warto to zmienić i sprawić, by działania mające na celu ograniczenie marnowania żywności stały się naturalnym nawykiem.

Uczniowie klas I-IV naszej szkoły wzięli udział w konkursie plastycznym „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość!”, którego organizatorem  było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Tego typu działania mają na celu edukowanie dzieci i młodzieży oraz zwracanie uwagi na ważność tego tematu. 

Plakaty mogły przedstawiać:

1) sposoby, jak można zapobiegać marnowaniu żywności;

2) zachęty do ograniczania marnotrawstwa;

3) porady kulinarne, które pomogą ograniczyć marnowanie;

4) zalety, które wynikają z ograniczenia marnowania żywności;

5) wyjaśnienia, dlaczego marnowanie jest istotnym problemem;

6) informacje dotyczące rozróżnienia dwóch dat przydatności do spożycia „Należy spożyć do...”, a „najlepiej spożyć przed...”;

7) inne treści, które w pozytywny sposób będą nawiązywać do niemarnowania żywności.

Naszą szkołę reprezentowały prace wykonane przez uczennice klas IVb - Emilkę Edyk oraz Kingę Fastyn.

Dziewczynki zostały nagrodzone dyplomami oraz upominkami.

Opiekunem konkursu była pani Mariola Owczarek.

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczniom, którzy wzięli w nim udział. 

 

* Przy realizacji przedsięwzięcia wykorzystano sprzęt audiowizualny zakupiony w ramach programu „Laboratorium przyszłości”.