Tutaj powinien być opis

Wyniki konkursu kulinarnego dla uczniów szkół podstawowych klas V-VIII „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość!”

Uczniowie naszej szkoły z klas V-VII podjęli wyzwanie i wzięli udział w konkursie kulinarnym „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość!”zorganizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu i przekazaniu do Organizatora pracy w postaci zaprojektowanej i wykonanej samodzielnie karty z książki kucharskiej zawierającej autorski przepis kulinarny wraz ze zdjęciem potrawy. Przepis kulinarny powinien dotyczyć tematu niemarnowania żywności.

Praca obejmowała:

1) Kartę z książki kucharskiej zaprojektowaną przez ucznia z przepisem kulinarnym zawierającym: nazwę potrawy, wyszczególnienie składników, sposób przygotowania oraz zdjęcie potrawy przygotowanej na podstawie przepisu kulinarnego. Technika wykonania karty dowolna, płaska nie trójwymiarowa. Format A4 (21cm × 29,7 cm). Zdjęcie potrawy wykonane techniką cyfrową, poziomo, na jasnym tle, rozmiar min. 2560 x 1920 pikseli, rozdzielczość min. 72 dpi, format pliku: pdf;

2) Zarówno w treści przepisu, jak i na zdjęciu, potrawy nie mogły być widoczne marki produktów spożywczych oraz wizerunki osób;

3) Przepis miał zachęcać i odnosić się do ograniczania marnotrawstwa żywności.

Celem konkursu było:

  • przeciwdziałanie marnowaniu żywności;
  • włączenie młodzieży w kreowanie pozytywnych postaw, tj. niemarnowania żywności;
  • podkreślenie, jak ważna jest żywność w życiu codziennym – warto ją szanować.

Uczennice biorące udział w konkursie:

Pola Jóźwik,

Julia Klemba,

Wiktoria Kacprzak,

Julia Rosińska,

Zuzanna Marciniak,

Ewa Kacprzyk,

Karolina Oberbek.

Dziewczynki wykonały pyszne potrawy i stworzyły własne przepisy, które umieściły na karcie do książki kucharskiej.

W podziękowaniu otrzymały dyplomy oraz upominki. Podziękowanie spłynęło również na ręce Dyrekcji naszej szkoły oraz nauczyciela zachęcającego uczniów do udziału w konkursie – pani Marioli Owczarek.

Serdecznie dziękujemy wszystkim za promowanie idei „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość!”.

 

* Przy realizacji przedsięwzięcia wykorzystano sprzęt audiowizualny zakupiony w ramach programu „Laboratorium przyszłości”.