
Wyniki konkursu kulinarnego dla uczniów szkół podstawowych klas V-VIII „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość!”
Uczniowie naszej szkoły z klas V-VII podjęli wyzwanie i wzięli udział w konkursie kulinarnym „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość!”zorganizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu i przekazaniu do Organizatora pracy w postaci zaprojektowanej i wykonanej samodzielnie karty z książki kucharskiej zawierającej autorski przepis kulinarny wraz ze zdjęciem potrawy. Przepis kulinarny powinien dotyczyć tematu niemarnowania żywności.
Praca obejmowała:
1) Kartę z książki kucharskiej zaprojektowaną przez ucznia z przepisem kulinarnym zawierającym: nazwę potrawy, wyszczególnienie składników, sposób przygotowania oraz zdjęcie potrawy przygotowanej na podstawie przepisu kulinarnego. Technika wykonania karty dowolna, płaska nie trójwymiarowa. Format A4 (21cm × 29,7 cm). Zdjęcie potrawy wykonane techniką cyfrową, poziomo, na jasnym tle, rozmiar min. 2560 x 1920 pikseli, rozdzielczość min. 72 dpi, format pliku: pdf;
2) Zarówno w treści przepisu, jak i na zdjęciu, potrawy nie mogły być widoczne marki produktów spożywczych oraz wizerunki osób;
3) Przepis miał zachęcać i odnosić się do ograniczania marnotrawstwa żywności.
Celem konkursu było:
- przeciwdziałanie marnowaniu żywności;
- włączenie młodzieży w kreowanie pozytywnych postaw, tj. niemarnowania żywności;
- podkreślenie, jak ważna jest żywność w życiu codziennym – warto ją szanować.
Uczennice biorące udział w konkursie:
Pola Jóźwik,
Julia Klemba,
Wiktoria Kacprzak,
Julia Rosińska,
Zuzanna Marciniak,
Ewa Kacprzyk,
Karolina Oberbek.
Dziewczynki wykonały pyszne potrawy i stworzyły własne przepisy, które umieściły na karcie do książki kucharskiej.
W podziękowaniu otrzymały dyplomy oraz upominki. Podziękowanie spłynęło również na ręce Dyrekcji naszej szkoły oraz nauczyciela zachęcającego uczniów do udziału w konkursie – pani Marioli Owczarek.
Serdecznie dziękujemy wszystkim za promowanie idei „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość!”.
* Przy realizacji przedsięwzięcia wykorzystano sprzęt audiowizualny zakupiony w ramach programu „Laboratorium przyszłości”.